BTW terugvragen

Over zonnepanelen betaalt u doorgaans 21% BTW. Wanneer u een installatie heeft gekocht, kan u de BTW over de gehele zonnepanelenfactuur terugvorderen. Sinds kort is de regelgeving wat ingewikkelder geworden waardoor het dus extra belangrijk is om vroegtijdig uw situatie in kaart te brengen.

Smart Energy People werkt hiervoor werken samen met gespecialiseerd en erkend consulent Nationale Belasting Adviseurs, waardoor wij u hier volledig in kunnen ontzorgen! Gedurende het traject houden wij u dan ook continu op de hoogte.

KOR (kleinondernemersregeling)

Als particulier die zonnepanelen heeft laten installeren, wordt u gezien als een ondernemer. Het leveren van energie aan het net wordt gezien als een economische activiteit. Hierdoor wordt je als particulier die de zonnepanelen heeft aangeschaft BTW-plichtig. Dit betekent dus ook dat de BTW kan worden teruggevorderd. Er moet echter ook BTW betaald worden over de stroom die u opwekt (ook wel het “forfait” genoemd, dit is maar een fractie van het terug te vorderen BTW-bedrag).
Wij bij Smart Energy People verzorgen alvast alle nodige administratie voor u.

Nadat we u hebben aangemeld als ondernemer vragen we vanaf het volgende kalenderjaar, vrijstelling aan van BTW (waardoor u dus geen BTW-aangiften meer moet doen). Dit is mogelijk door aanspraak te maken op de “kleineondernemersregeling”, oftewel de KOR. Wanneer u aan alle voorwaarden voldoet, kan deze regeling worden toegepast omdat uw ‘zonnepanelenonderneming’ minder dan € 20.000,- omzet per jaar draait.

Alle voorwaarden kan u terugvinden in onze handleiding:
“Nadat we uw gegevens op juistheid hebben gecontroleerd, starten we al binnen 1 werkdag uw traject op. In de meeste gevallen ontvangt u binnen 4 tot 6 maanden het BTW-bedrag op uw rekening!”

Hoe gaat het in z’n werk:

Van zodra we uw gegevens hebben ontvangen, controleren we deze op juistheid.
We sturen u een verzoek om u te registeren als zonnepaneelhouder. Binnen de 6 weken reageert de Belastingdienst hierop.
Als uw BTW-plicht is bevestigd, dienen we de aangifte in (tenzij het kwartaal nog niet is afgelopen).
Als de aangifte is gedaan, neemt de Belastingdienst meestal 8 tot 12 weken de tijd om de aangifte te beoordelen.
Uiteindelijk krijgt u een beschikking. Daarin staat dat u het geld krijg waarna u binnen 3 weken het BTW-bedrag ontvangt op uw rekening.
Meer info en voorwaarden vindt u in onze brochure:
Glas met centjes
crossmenu