Gepubliceerd op 21 september 2022
5 antwoorden op jouw financiële vragen rond zonnepanelen
Er gaat vanalles de ronde over zonnepanelen. En dan vooral heel wat vragen. De cijfers zien er ingewikkeld uit, het installatieproces is soms mysterieus, en er zijn veel financiële zorgen. Zonne-energie is echter veel betaalbaarder dan je misschien denkt. Ontdek het hier!
Financieel
Zonnepanelen

5 antwoorden op jouw financiële vragen rond zonnepanelen
Er gaat vanalles de ronde over zonnepanelen. En dan vooral heel wat vragen. De cijfers zien er ingewikkeld uit, het installatieproces is soms mysterieus, en er zijn veel financiële zorgen. Zonne-energie is echter veel betaalbaarder dan je misschien denkt. Ontdek het hieronder!
1. Zorgt de digitale meter ervoor dat je de elektriciteit die je niet meteen gebruikt gewoon kwijt bent?
Ja en nee.
De elektriciteit die door je zonnepanelen wordt geproduceerd maar die je niet gebruikt, en dus terug in het netwerk wordt geïnjecteerd, wordt je betaald. Maar wel tegen een lagere prijs dan de elektriciteit die je van het net koopt. De prijs waartegen je geïnjecteerde kWh elektriciteit wordt overgekocht, is zonder distributie- en transportkosten en zonder belastingen. Die betaal je natuurlijk wél wanneer je nieuwe energie aankoopt.
Je kan dus de energie die je zelf niet gebruikt en dus injecteert, terug aankopen, maar dan betaal je de distributie- en transportkosten en belastingen.
Kleine side note: een thuisbatterij biedt hier een oplossing voor! Je slaat dan de energie die je niet gebruikt hebt op, en kan hem op elk gewenst moment zelf terug gebruiken!
2. Renderen zonnepanelen nog?
Ja!
Investeren in zonnepanelen was zelfs nooit zo voordelig:
- De prijs van zonnepanelen is de laatste tien jaar teruggebracht tot maar liefst 1/3e van de prijs
- Zonnepanelen verdienen zichzelf sneller terug dan vroeger, ‘dankzij’ de hoge energieprijzen van vandaag. In zo’n vier tot vijf jaar tijd heb je je installatie terugverdiend, dat is al de moeite hé! ;-)
Hoe groter je installatie, hoe meer je bespaart op termijn!
3. Kan je ook met een kleine spaarrekening zonnepanelen installeren?
Jazeker!
Er bestaan groene leningen, die speciaal worden toegekend voor energiebesparende investeringen. Deze lening heeft een vast jaarlijks kostenpercentage van 2.59%. Deze rentevoet kan je perfect mee opnemen in je berekening wanneer je gaat tellen op welke termijn je zonnepanelen terugverdiend zijn.
4. Heeft het wel zin om zonnepanelen te leggen op een dak dat niet zuidgericht is?
Ja tuurlijk!
Het is inderdaad zo dat een zuidgericht dak in een hellingsgraad van 30 graden dé ideale situatie is. Maar het is zo dat een oost- of westgericht ook voordelig kan zijn! Je installatie begint in dat geval eerder te produceren in de ochtend en gaat langer door ‘s avonds. Als je dus overdag gaat werken en in de ochtenden en avonden je huishoudapparatuur gebruikt, komt dat dus goed uit! Je hebt in deze opstelling ook een betere spreiding van de productie, waardoor de omvormer minder wordt belast tijdens de piekuren.
5. Leveren mijn zonnepanelen in de winter ook wel op?
Zeker weten.
Het is een veel voorkomende misvatting dat elektriciteit die wordt opgewekt met zonnepanelen alleen in de zomer voorkomt. Dat is niet waar. Onze opwekkingscapaciteit blijft het hele jaar doorgaan. Dat komt omdat zonnepanelen energie opwekken door zonlicht, en niet door warmte. In de winter schijnt de zon wel minder vaak, maar nog steeds vaak genoeg om wat stroom op te wekken!
Heb jij nog andere vragen over zonnepanelen? Bekijk dan zeker eens de andere artikels op onze blog en onze FAQ!
Of contacteer ons voor alle antwoorden op jouw vragen! :-)