De voor- en nadelen van een thuisbatterij op een rijtje

In een grillige energiemarkt kan een thuisbatterij een bijzonder voordelige keuze zijn om de opgewekte energie uit je zonnepanelen maximaal te benutten. Maar dat blijkt op dit moment nog niet voor iedereen het geval te zijn. We wegen de voordelen en de nadelen even af.

Voordeel: Je bent grotendeels zelfvoorzienend

Door een thuisbatterij kan je voor een groot deel zelfvoorzienend worden wanneer het aankomt op jouw energievoorziening. Elektriciteit die overdag wordt geproduceerd, kan je op een later ogenblik gebruiken.

Voordeel: Je gebruikt groene energie

De groene energie die jouw zonnepanelen hebben opgewekt kan door jou opgeslagen worden en is niet afkomstig van fossiele energiebronnen

Voordeel: Een lagere energiefactuur

Je moet minder energie van het elektriciteitsnet halen aangezien je de opgeslagen groene energie gebruikt die je zelf hebt opgewekt. Het resultaat is dus een lagere energiefactuur.

Nadeel: Het is een investering

Een thuisbatterij is een bewuste investering in je eigen energievoorziening die je op termijn geld moet besparen. Hoewel dit voor de meeste huishoudens een slimme investering is moet je hier wel voldoende middelen voor hebben en/of lenen bij een bank via een groene lening.

Voordeel: Je kan beroep doen op een premie

Voor batterijen kun je in 2022 bij de Vlaamse overheid een subsidie aanvragen tot wel €1.725. Dit bedrag zal echter jaarlijks afnemen. Wacht dus niet te lang om deze stap te zetten!

Voordeel: Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet

Je hoeft minder elektriciteit af te nemen van het elektriciteitsnet. Bij een dreigend stroomtekort hoef je je ook minder zorgen te maken omdat je meer zelfvoorzienend bent met je eigen opgewekte energie.

Nadeel: Geen eindeloze opslag

Een thuisbatterij dient voornamelijk voor de dagopslag van energie, maar zeker niet voor seizoensopslag. Daarom ben je met een thuisbatterij niet volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet.

Voordeel: Minder problemen bij stroompannes

Een hybride omvormer, zoals die van Fox ESS, is voorzien met de mogelijkheid om als back-up te dienen voor wanneer de stroom uitvalt. In zo'n situatie kan je dan je eigen batterijstroom gaan gebruiken. Let wel op: niet elk systeem kan dit!

Nadeel: Niet volledig te recycleren

Sommige types thuisbatterijen bevatten schaarse grondstoffen die moeilijk te recycleren zijn. Dat maakt het op dit moment dus geen 100% duurzame oplossing. Doordat de grondstoffen moeilijk te scheiden zijn kunnen we maar 80% van de batterijen recycleren. De markt innoveert echter wel richting thuisbatterijen die echt 100% duurzaam zijn.

Conclusie

De stijgende energieprijzen en het beperkte bedrag wat je van de energieleverancier krijgt bij energieteruggave op het elektriciteitsnet, zorgen er voor dat het steeds interessanter wordt om een thuisbatterij aan te schaffen. Ook de termijn is hierbij van belang. De markt van de thuisbatterijen evolueert snel en de subsidies die hiervoor worden voorzien, zullen de komende jaren ook veranderen. Smart Energy People kan jou uitgebreid bijstaan in het beslissingsproces wanneer je een thuisbatterij overweegt.