Hoe snel verdien ik mijn thuisbatterij terug?

Hoe snel verdien ik mijn thuisbatterij terug?

Een thuisbatterij slaat de energie op die je hebt opgewekt met je zonnepanelen en die je niet gebruikt hebt. Je kan die energie op een later moment gebruiken wanneer je geen energie opwekt, zoals bijvoorbeeld ‘s nachts. Zo moet je maar minimaal energie van het net afnemen, wat handig is met de energieprijzen van vandaag.


Hoeveel kost een thuisbatterij?

Om te weten te komen hoe snel je je thuisbatterij terugverdient, is het eerst belangrijk te weten hoeveel hij kost. Maar dat hangt af van de capaciteit, het merk en het type. Voor batterijen met een capaciteit van 8kWh betaal je gemiddeld tussen de 6000 en de 8000 euro. Hou er rekening mee dat je een extra omvormer nodig hebt als je zonnepanelen hebt, die ongeveer 2000 euro kost. Als je ervoor kiest om je zonnepanelen in combinatie met je thuisbatterij allemaal in één keer te laten installeren, kan je voor een hybride omvormer kiezen. De installatiekosten hangen af van bedrijf tot bedrijf.

In onze vorige blog ‘Welke premies bestaan er voor groene energie?’ kan je alles terugvinden over de premies die je ontvangt bij het plaatsen van een thuisbatterij.

De terugverdientijd

De terugverdientijd van je thuisbatterij is afhankelijk van enkele factoren:

  • De capaciteit van je batterij

Een batterij van 5kWh kost minder, daar heb je met meer dan twee personen misschien niet voldoende mee. Een batterij van 8kWh, is dan weer goed voor bepaalde gezinssituaties zoals vier personen, een elektrische wagen,... maar zou teveel zijn voor twee. Hoe hoger de capaciteit, hoe duurder de batterij, hoe langer de terugverdientijd Maar zelfs de kleinste batterij kan in verhouding te duur zijn als je hem niet optimaal benut. 

  • Je zelfverbruik

Hoe meer gebruik je maakt van de opgeslagen energie in je thuisbatterij, hoe minder je van het net moet afnemen, dus hoe sneller je thuisbatterij terugverdiend zal zijn. 

  • Combinatie met zonnepanelen

De opslagcapaciteit van je batterij moet in verhouding zijn met je zonnepaneleninstallatie. Best ga je voor 1 tot 1,5 keer je piekvermogen. Voor 4kWp aan zonnepanelen, heb je dus een batterij nodig van 4 tot 6 kWh.

Wanneer je zonnepanelen dus niet voldoende energie opwekken om voldoende op te kunnen slaan op de thuisbatterij, of wanneer deze van capaciteit in verhouding gewoonweg veel te groot is, zal het langer duren eer je je thuisbatterij hebt terugverdiend. 

  • Je energiecontract

Hoe meer je moet betalen voor je energie, hoe groter de besparing als je dat ineens niet of minder moet doen. Met de energieprijzen die we vandaag hebben, is de besparing dus al veel groter dan bijvoorbeeld twee jaar geleden.

Is een thuisbatterij nu rendabel voor jou?

Een thuisbatterij is niet goedkoop, en daarom niet voor iedereen rendabel.
Het is een investering die zichzelf op termijn terugbetaalt, want een gemiddeld gezin bespaart ongeveer 500 euro per jaar. Een gezin met een hoger verbruik en een grotere capaciteit van batterij, bespaart gemiddeld 900 euro per jaar.

Over het algemeen is de terugverdientijd van een thuisbatterij tussen de 8 en de 14 jaar. Dat is een redelijk ruim begrip, maar dat komt omdat het zo afhankelijk is van de eerder vernoemde factoren. 

Heb je interesse in een thuisbatterij of vraag je je af of het iets voor jou kan zijn?
Contacteer ons gerust voor meer informatie!