Hoeveel energie verbruikt een gezin gemiddeld in Vlaanderen?

Jaarlijks publiceert het VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) een rapport over het energieverbruik in Vlaanderen. De cijfers in deze blog zijn gebaseerd op dat rapport.

Energieverbruik

Vandaag halen we onze energie voornamelijk uit twee bronnen: elektriciteit en aardgas. Maar wat is het verschil en waarom is de ene voordeliger dan de andere?

Laten we eerst het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld Vlaams gezin bekijken. Een doorsnee Vlaams gezin verbruikte in 2020 gemiddeld 2944 kWh elektriciteit. Dat cijfer wordt serieus naar omlaag gehaald door het grote aantal gezinnen met zonnepanelen die geen of alleszins minder elektriciteit van het elektriciteitsnet tappen. Het aardgasgebruik in de Vlaamse huishoudens tikte in 2020 gemiddeld af op 13.172 kWh aardgas per jaar.

Het energieverbruik van een gezin wordt beïnvloed door verschillende factoren. 

  • de grootte van de woning 
  • de mate van isolatie 
  • het aantal bewoners 
  • het gebruik van zonnepanelen en/of warmtepomp 
  • type verwarming (elektrisch of aardgas)
  • de buitentemperaturen


De grootste energieslurpers

1. De verwarming

Het is geen wonder: het verwarmingssysteem is de grootste stroomvreter in huis. Van alle energie die je verbruikt, gaat bijna 60% naar verwarming.

2. De koelkast en vriezer

In elk huishouden draaien de koelkast en vriezer  de klok rond op volle toeren. Dat betekent een serieuze aanslag op uw budget. Zeker als je een verouderd toestel in huis hebt. Een vijftien jaar oude koel-vriescombinatie verbruikt zo'n 400 kWh per jaar. Met hetzelfde nieuwe toestel van klasse A+++ verbruik je  bijna vier keer minder.

3. De vaatwasser 

Afwassen met de hand of de vaatwasser? Het is een veelbesproken dilemma. Volgens sommigen verbruik je met een vaatwasser minder water dan wanneer je de vaat met de hand afwast. Dat kan kloppen, maar alles hangt natuurlijk af van de omstandigheden. Wilt u met zekerheid minder elektriciteit verbruiken, dan zijn hier enkele punten om te overwegen.

Kies een zuinig model van vaatwasser, start het wasprogramma pas als de vaatwasser helemaal gevuld is, gebruik het eco-programma, ...

4. De wasmachine

Wanneer je de wasmachine gemiddeld drie keer per week aanzet, verbruik je jaarlijks ongeveer 230 kWh. In een groot gezin kun je dat al spoedig verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Een nieuw apparaat verbruikt natuurlijk minder dan een oud apparaat. Maar ook de manier waarop u wast is van belang. En wist je trouwens dat een wasmachine perfect kan aangesloten worden op regenwater?

5. De droogkast

Vooral in de herfst en winter is het handig: in een uurtje (of twee) is je vers gewassen kleding helemaal droog en kan alles meteen de kledingkast in. De droger verbruikt echter zo'n 235 kWh per jaar, terwijl het eigenlijk gratis zou kunnen.

6. Sluimerverbruikers

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil omdat het zo onzichtbaar is, er zijn echter veel apparaten die ook stroom verbruiken als je ze niet gebruikt. Zoals de televisie, de printer, de modem, het koffiezetapparaat, de adapter van uw elektrische tandenborstel, de oplader van uw smartphone, het nachtlampje van de kinderen. De sluimerstand van al deze apparaten vertegenwoordigt 7 tot 18% van het totale energieverbruik.