Kiezen voor groene energie

Kiezen voor groene energie?


Groene vs Grijze Energie

In België hebben we vandaag twee soorten energie; groene energie en grijze energie. De grijze energie is degene die we al het langst gebruiken en ook nog altijd het meest gebruiken. Deze grijze energie wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen die we aankopen in het buitenland en die we verbranden om energie uit te halen. Maar die brandstoffen worden steeds schaarser en dus ook duurder. Omdat het verbranden van die fossiele brandstoffen niet zo milieuvriendelijk is en bijdraagt aan de opwarming van de aarde, zijn er alternatieve manieren om energie op te wekken die milieuvriendelijker zijn, namelijk met groene energie.

Waarom kiezen voor groene energie?

Groene energie is energie die opgewekt wordt uit bronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu, zoals wind, zonlicht, de kracht van water, warmte uit de aarde,... Bronnen die onuitputtelijk zijn. Groene energie kan je kosten besparen door een lager energieverbruik bij het aanschaffen van bijvoorbeeld zonnepanelen. En helemaal interessant wordt het wanneer je gaat werken met een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen. Dan sla je daar eigenlijk alle opgewekte energie die je niet gebruikt hebt op, zodat je die kan gebruiken op een moment dat je zonnepanelen geen energie opwekken, zoals bijvoorbeeld ‘s nachts.

Voordelen van groene energie

Dat groene energie beter is voor het milieu, is misschien wel het allergrootste voordeel. In de wereld van vandaag, moeten we naar dit soort alternatieven gaan kijken om op lange termijn nog energie te kunnen verkrijgen. Daarnaast zijn de energieprijzen vandaag de dag zodanig hoog, dat je investering in bijvoorbeeld zonnepanelen veel sneller is terugverdiend. Waar je vroeger op acht jaar tijd je zonnepanelen terugverdiend had, is dat nu al op vier tot vijf jaar. Als je je huis energieneutraal maakt, heb je zelfs amper nog energiekosten. En dat loont de dag van vandaag al hé! ;-)

Hoe kies je voor groene energie?

Kiezen voor groene energie wordt alleen maar gemakkelijker als je weet wat de voordelen ervan zijn. Je moet er natuurlijk budget voor hebben, maar ook daar zijn oplossingen voor. Er zijn verschillende groene energie opties waar je uit kan kiezen;

 • Zonnepanelen
  • Aantrekkelijk alternatief om je energiefactuur te verlichten
  • De Vlaamse Overheid geeft je nog een eenmalige premie
 • Thuisbatterij
  • Slaat overtollige stroom op
  • Recht op een premie
 • Laadpaal
  • In samenhang met zonnepanelen is een elektrische wagen interessant voor deze optie
  • Extra belastingaftrek

Het is voor iedereen interessant en rendabel om groene energie te gebruiken. Daarom helpt Smart Energy People je graag verder met de zoektocht naar de juiste groene energiebronnen die bij jouw woning passen!