Waar komt de stijging van de energieprijzen vandaan?

Waar komt de stijging van de energieprijzen vandaan?

We hoeven volgens ons geen inleiding te doen over het feit dat de energieprijzen de pan uit swingen. Dat weet en voelt iedereen. Maar waar komt dat vandaan? En houdt het ooit nog op? Gaan we nog terug naar het oude normaal?

Deze winter wordt duur. De enorme prijspieken dit jaar zijn het gevolg van de Oekraïense en Russische oorlog, die de gas- en olietoevoer volledig hebben stilgelegd.

De gasprijzen zijn sterk gestegen door een onzekere aanvoer uit Rusland. De EU reageert met strenge sancties tegen rusland op de oorlog met Oekraïne en als reactie daarop heeft Rusland besloten de gaskraan dicht te draaien.

In het begin gingen de elektriciteitsprijzen mee op de stijgende trend van de gasprijzen. Maar toen wat later vier Franse centrales uitvielen door corrosieproblemen, zijn de prijzen voor elektriciteit pas echt gaan pieken. Door de warme zomer die we hebben gehad, is er weinig koelwater beschikbaar om de centrales te laten herstarten.

Slimme energie voor een normaal leven?

Als je slimme energie hebt thuis, zal je minder last hebben van wat er vandaag allemaal gaande is. Je wekt misschien zelf energie op, slaat ze zelfs misschien op, en kan ze dus gebruiken wanneer het je uitkomt. Hierdoor hoef je misschien geen opgewekte energie in het net te injecteren en heb je minder nood aan extra energie afnemen van het net.

Met de prijzen die er vandaag zijn, heb je je zonnepanelen op 2 tot 3 jaar terugverdiend. In een normale situatie is dat 6-7 jaar. Nog altijd de moeite dus. ;-)

Maak een afspraak met ons om te bekijken waar er voor jou een verschil gemaakt kan worden in je energiefactuur!