Wanneer mag of kan je een thuisbatterij aanschaffen?

Wanneer mag of kan je een thuisbatterij aanschaffen?


Dat je best zoveel mogelijk zelf opgewekte energie ook zelf gebruikt, weet ondertussen iedereen. Maar is het de moeite om daar een thuisbatterij voor aan te schaffen?

De ideale wereld

In een ideaal scenario gebruik je natuurlijk het meeste van je opgewekte energie op het moment dat die opgewekt wordt, overdag dus. Maar als je meer energie opwekt dan je gebruikt, of als je overdag niet zoveel van de opgewekte energie kan gebruiken, kan je een thuisbatterij overwegen.

De realiteit

De aanschaf van een thuisbatterij wordt voor iedereen hoe langer hoe meer toegankelijk. Dat komt mede omdat de elektriciteitsprijzen de pan uit swingen. Als je dan gaat berekenen hoeveel een thuisbatterij je kost, zal je zien dat je deze snel hebt terugverdiend. Zeker wanneer je kijkt naar bijvoorbeeld een thuisbatterij van 6kWh, die zijn al verkrijgbaar voor zo’n 4500 euro en je krijgt hier nog een overheidspremie voor. Dan ga je nog zo’n dikke 3000 euro zelf moeten betalen.

Jouw realiteit

Natuurlijk is het afhankelijk van jouw situatie welke grootte van batterij je best aanschaft, en welke prijs daar dan bij hoort. Maar als je capaciteit goed berekend wordt, zou normaal gezien de terugverdientijd voor iedereen hetzelfde moeten zijn, ongeacht de grootte van je batterij. Want als je een grote batterij hebt die op jouw gezin is afgestemd, zal die even snel renderen als een kleinere batterij die een koppeltje alleen zou kiezen.


Wil je meer informatie over een thuisbatterij en of het voor jou voordelig is? 

Contacteer ons dan gerust voor meer informatie!