Wat is het rendement van je zonnepanelen per seizoen?

Vandaag de dag wordt er steeds meer gebruik gemaakt van groene energiebronnen zoals zonnepanelen. Dit wordt als een groene energiebron beschouwd omdat ze zonne-energie omzet in elektriciteit. Door fotovoltaïsche cellen in het paneel, wordt de zonne-energie opgevangen.

Rendement van zonnepanelen

De vraag die je je al snel stelt is; wat is het rendement van zonnepanelen, en in welke maanden heb ik er het meeste aan? Is dat echt in de maanden waarop de zon het meest schijnt? En wat met die andere maanden dan?

Zonnepanelen zijn niet elke maand van het jaar even rendabel. Afhankelijk van de uren zon per dag, de temperatuur en de schaduw die de panelen krijgen, heb je er meer of minder voordeel bij. Hierdoor is dus ook niet per definitie de langste dag van het jaar, de beste dag van het jaar. Als je panelen juist dan wat meer schaduw krijgen of het toch wat frisser is, heb je er misschien die dag net minder aan dan een week erna, op een kortere dag.

Hoewel je anders zou vermoeden, leveren zonnepanelen het meeste op in de lente, en niet in de zomer. Dat heeft eigenlijk twee redenen; ten eerste staat de zon op dat moment op haar hoogst, waardoor je zonnepanelen meer zonlicht kunnen opvangen. ‘In de zomer is dat toch ook zo?’, horen we je denken. Dat klopt, maar bij te hoge temperaturen neemt de opbrengst van zonnepanelen af, omdat de geleiding beter verloopt bij kouder weer. De daling is ongeveer 0,4% per graad boven de 25°C. En tegenwoordig stijgen de temperaturen tijdens de Belgische zomers al vlotjes boven de 25°C. Dat we in de herfst en winter minder zonuren hebben op een dag, spreekt voor zich. Maar wat een extra blokkade vormt tijdens die periode, is de mist die op die dagen wel eens voorkomt en letterlijk een blokkade vormt voor het zonlicht. Zonnepanelen leveren dan ook op mistige dagen tot wel 80% minder rendement op. Gelukkig zijn dit gemiddeld slechts 40 dagen per jaar.

Jouw zonnepanelen zijn dus het meest rendabel op zonnige en ietwat frissere dagen. Hierdoor zijn de zomermaanden meestal betere maanden. De maanden die het minst opbrengen zijn november, december en januari. 

Naast weersomstandigheden spelen ook nog andere zaken mee in het rendement van jouw zonnepanelen. Het land waar de zonnepanelen geplaatst zijn bijvoorbeeld. De zonuren in België en Nederland zijn niet identiek en ook aan de kust zal je zien dat er meer zonuren zijn dan in het oosten van het land. Maar ook de positionering van de zonnepanelen heeft een invloed op het rendement. Idealiter worden deze geplaatst met een hellingsgraad tussen de 35° en de 38°, en liefst aan de zuidkant van het dak. In het noorden is er natuurlijk minder zon, waardoor je zonnepaneel tot 20% minder stroom opwekt wanneer het in de schaduw ligt. Daarvoor bestaan er wel optimizers, waardoor elk paneel afzonderlijk stroom levert en niet in serie. De leeftijd en het type van je zonnepanelen bepalen ook voor een stukje mee hoeveel ze renderen, want het is zo dat het vermogen van je zonnepanelen elk jaar een beetje vermindert. Na 10 jaar hebben ze een capaciteit van 90% en na 25 jaar nog zo’n 80%. En tot slot wil je kijken naar het vermogen en de kwaliteit van je zonnepanelen. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de opbrengst en hoe beter de kwaliteit van je installatie, hoe meer je percentueel gezien het potentieel van je zonnepanelen benut.

Bronnen:
https://www.sunlogics.be/beste-maanden-voor-zonnepanelen-in-belgie-en-nederland/

https://warmerhuis.be/zonnepanelen-opbrengst-per-maand

https://www.zelfstroom.nl/blog/opbrengst-zonnepanelen-dit-is-de-beste-maand/