Zonnepanelen en laadpalen in appartementsgebouwen

Zonnepanelen en laadpalen in appartementsgebouwen

Je woont in een appartement en zou graag zonnepanelen of een laadpaal laten installeren. Kan dat zomaar? En hoe werkt dit? Lees er hieronder alles over!

De syndicus

Als je in een appartementsgebouw woont waarvan minstens twee appartementen van verschillende eigenaars zijn, zijn er goede afspraken nodig. Vooral over de gemeenschappelijke delen zoals de lift, de gang, het dak, de tuin, de gevel,...). Die afspraken worden opgesteld door de eigenaars van de appartementen en om ervoor te zorgen dat die nageleefd worden, wordt er een syndicus aangesteld.

Een syndicus mag zelf geen beslissingen nemen, maar zorgt er wel voor dat de gemaakte afspraken worden nageleefd. In sommige gevallen kan het zijn dat een mede-eigenaar die rol op zich neemt, maar in de meeste gevallen wordt er gekozen voor een onafhankelijke syndicus. Verder zorgt een syndicus voor de administratie en de financiën. Zo zorgt hij ervoor dat er een keer per jaar een algemene vergadering is, vertegenwoordigt hij mede-eigenaars in schadedossiers of rechtzaken en zorgt hij voor de boekhouding van de vereniging van de mede-eigenaars.

Zonnepanelen en laadpalen bij appartementen

Met de fiscale aftrekbaarheid van elektrische en hybride wagens, rijden er steeds meer en meer mensen elektrisch en is er dus meer nood aan laadvoorziening. Als je in een appartement woont en een eigen parkeerplaats hebt, mag je daar volgens de wet zonder de goedkeuring van mede-eigenaars een laadpaal plaatsen als je de syndicus twee maanden van tevoren hebt ingelicht. Als je graag een laadpaal wil plaatsen op een gemeenschappelijk deel, heb je natuurlijk wel de toestemming nodig van de mede-eigenaars.

Voor zonnepanelen werkt het een beetje hetzelfde. Als je graag zonnepanelen zou willen op het dak, dat gemeenschappelijk deel is, voor de hal te verlichten en de lift te laten werken, dan kan dat als er goedkeuring is van de mede-eigenaars.
Wil je graag zonnepanelen zodat je zelf gebruik kan maken van de opgewekte stroom, zoals voor je huishouden, dan heb je toestemming nodig van de mede-eigenaars en wordt er een opstalrecht gevestigd.
Wat ook kan, is dat je samen met de mede-eigenaars kiest voor zonnepanelen en de opgewekte energie deelt onder de mede-eigenaars, voor eigen gebruik.

In elk geval dien je de syndicus dus mee op te nemen in de plannen en maken goede afspraken, goede vrienden. ;-)