Hoe werken je omvormer en zonnepanelen?

Hoe werken je omvormer en zonnepanelen?

Investeren in zonnepanelen is een slimme keuze. Door de vele honderden euro's die je bespaart op je energiefactuur, verdienen deze panelen zich in 8 tot 12 jaar terug in een normale situatie rond energieprijzen. Met de prijzen van vandaag, zit je aan zo’n 2-3 jaar. In Vlaanderen wekken al meer dan 215.000 gezinnen elektriciteit op via zonnepanelen, en dat is niet zomaar!

De werking

Je zonnepanelen installatie bestaat uit de zonnepanelen, de omvormer(s) en de elektriciteitsmeters.

De fotovoltaïsche zonnepanelen zijn verantwoordelijk voor het genereren van de elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit zo’n 60-tal fotovoltaïsche zonnecellen die onder invloed van zonlicht elektriciteit opwekken. De panelen bestaan meestal uit twee lagen silicium, waartussen een elektrische spanning ontstaat als er zonlicht op valt. Deze stroom geleidt door tot aan de omvormer.

Eens de stroom de omvormer bereikt, wordt deze hier omgezet van gelijkstroom in wisselspanning. Want elektrische toestellen werken enkel op wisselstroom.

Tot slot registreert de elektriciteitsmeter het verbruik. Tussen de omvormer en de elektriciteitsmeter wordt er soms een groenestroommeter geplaatst, die meet hoeveel groene stroom je produceert. Dit heb je nodig voor je groenestroomcertificaat.

Wat nu als je te veel stroom opwekt?

Zonne-installaties zijn meestal gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Hierdoor kan je stroom van het net afnemen wanneer je stroom nodig hebt op een moment dat je panelen geen stroom produceren, zoals ‘s nachts. Als je te veel stroom opwekt en die niet zelf opgebruikt krijgt, injecteer je die terug in het net. Je elektriciteitsmeter registreert de afname en injectie apart van elkaar (bij een slimme meter) en geeft dit door aan je netbeheerder. Hierdoor moet je zelf niet meer je meterstand doorgeven.

Als je merkt dat je systematisch meer stroom opwekt dan je verbruikt, kan je een thuisbatterij overwegen om deze overtollige energie op op te slaan zodat je deze kan gebruiken op een moment dat je panelen geen energie opwekken maar jij er wel nodig hebt.

Heb jij interesse in een zonnepanelen installatie, een thuisbatterij of een laadpaal?
Laat ons dan meekijken naar wat voor jou de meest interessante keuze is!