Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Als je zonnepanelen overweegt, wil je weten hoe groot je systeem moet zijn en wat voor vermogen die panelen dan kunnen leveren. Maar hoeveel panelen heb je nu nodig? Dat hangt af van hoeveel energie je gebruikt en hoe efficiënt de panelen zijn.

Hoeveel zonnepanelen?

In een ideale wereld wil je genoeg zonnepanelen om je verbruik volledig mee te dekken. Je kan ook meer panelen installeren, maar dan bekijk je best ook een thuisbatterij waar je de overtollige energie op kan opslaan.

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je een inschatting maken van het vermogen van de zonnepanelen. Hoeveel je denkt nodig te gaan hebben. Je kan daarvoor kijken naar wat je vandaag op jaarbasis verbruikt aan energie. Als je verwacht in de toekomst met een elektrische of hybride wagen te gaan rijden, die je thuis wil opladen, kan je dat best meenemen in je inschatting.

Daarnaast is de afmeting van je dak belangrijk voor het aantal zonnepanelen te bepalen.

Grijp je rekenmachine

Je kan ons altijd inschakelen om samen met jou te bekijken wat een mooi aantal zonnepanelen zou zijn voor jou. Maar je kan zelf al wel eens een eerste ruwe inschatting maken. Dat doe je zo:

(jaarlijks stroomverbruik x 1,1) : (vermogen van 1 paneel in wattpiek)

Natuurlijk hangt de exacte opbrengst per jaar van je zonnepanelen af van verschillende factoren:

  • het weer dat we dat jaar hebben
  • de leeftijd van je installatie
  • de hellingsgraad van je dak

Opbrengst van zonnepanelen

Nieuwe zonnepanelen leveren gemiddeld 300 kWh per stuk. Een gemiddeld gezin gebruikt ongeveer 3000 kWh op jaarbasis. In dit geval heb je dus 10 zonnepanelen nodig. De hoeveelheid huishoudapparaten, hoe zuinig ze zijn, hoe oud ze zijn en of je al dan niet elektrisch rijdt, beïnvloedt natuurlijk wel het verbruik.

Laat ons meekijken naar jouw energieverbruik en een berekening op maat maken van het aantal zonnepanelen dat voor jou goed zou zijn!