Gepubliceerd op 29 juni 2023
Nieuwe EPC-normering voor een duurzame toekomst
38% van alle woningen in Vlaanderen heeft nog steeds een EPC-label E of F, een enorm energieverslindende woning dus. Daarentegen heeft slechts 5% een energielabel A. Sinds 1 januari van dit jaar zijn woningeigenaars verplicht om hun woning(en) te renoveren tot ze minstens een label D hebben tegen 2028. We hebben dus nog een lange weg te gaan. Wij zetten de voordelen die een hoger energielabel met zich meebrengt alvast op een rijtje.
Duurzaam
EPC
Energie

Nieuwe EPC-normering
De EPC-waarde van een gebouw toont aan hoe energiezuinig dit gebouw is. Deze waarde wordt berekend door een heel aantal verschillende factoren zoals het type gebouw, de isolatie, beglazing, de gebruikte energiesystemen, enz. Hoe lager de EPC-waarde, hoe energiezuiniger gebouw. In het algemeen zijn gebouwen met een lagere EPC-waarde dus beter voor het milieu en betekent dit uiteraard ook lagere energiekosten voor de bewoners er van.
Sinds 1 januari van dit jaar zijn deze normen verstrengd en moeten nieuwe eigenaars van woningen met een EPC-label E of F verplicht binnen de vijf jaar renoveren naar een hoger energielabel. Tegen 2050 wil men daarentegen alle woningen klimaatneutraal maken. De renovatieplicht bij aankoop van een nieuwe woning naar minstens een label D is daarbij een goed begin maar het kon altijd nóg beter. Er zal snel verstrengd moeten worden naar label C, B of liefst zelfs A. Als we meteen een A-label zouden verplichten, over bijvoorbeeld een langere tijdspanne, bij renovatie is er minder kans op inefficiënte renovaties en overbodige kosten en moeten er minder snel nieuwe aanpassingen gedaan worden.
EPC in de vastgoedwereld
Ook voor vastgoedbeheerders is een lagere EPC-waarde voordeliger. Woningen met een label E of F krijgen bijvoorbeeld geen indexverhoging, woningen met label D slechts 50% en woningen met label A, B of C hebben recht op 100% huurindexering.
Een investering in energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, isolatie of airconditioning zorgt niet alleen voor een positieve bijdrage aan het milieu, maar ook voor een hoger energielabel van het vastgoed. Hierdoor kan het vastgoed een hogere huur- of verkoopprijs krijgen en zal het aantrekkelijker zijn voor potentiële huurders of kopers die waarde hechten aan duurzaamheid. Voordelen voor zowel (ver)kopers als (ver)huurders dus.
Zonnepanelen … een eerste stap in de goede richting
De makkelijkste manier om het E-peil van een gebouw omlaag te halen is via zonnepanelen. Ook de woningwaarde stijgt hierdoor waardoor de woning dus meer geld waard wordt bij verhuur of verkoop. Huurders daarentegen zien net hun energierekening verlagen en leven in een duurzame omgeving. Zonne-energie is dus niet alleen interessant voor particulieren. Ook voor vastgoedbeheerders is dit een slimme stap in de goede richting.
Renoveer je na aankoop van een eigendom binnen de 5 jaar, dan kom je zelfs in aanmerking voor premies! Dit om het gebruik van energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energiebronnen te stimuleren.
Een duurzame toekomst
De nieuwe EPC-normering is momenteel een belangrijk onderwerp, voor particulieren maar ook in de vastgoedsector. Door te investeren in energiezuinige maatregelen, kunnen verhuurders en huiseigenaren kosten besparen en tegelijkertijd bijdragen aan een verbetering van het milieu. Zonnepanelen kunnen een eerste stap zijn om de EPC-waarde van een gebouw te doen dalen.
Advies nodig op jouw maat? Neem zeker contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!