Waarom is zelfconsumptie zo belangrijk voor eigenaars van zonnepanelen?

Waarom is zelfconsumptie zo belangrijk voor eigenaars van zonnepanelen?


Zelfconsumptie is de energie die je zelf hebt opgewekt, zelf gebruiken. Waarom dit belangrijk is, is om ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk energie terug naar het net moet sturen. Want dat is niet alleen zonde, maar dan zal je ook nog meer energie moeten afnemen van het net, wat je dan weer terugziet op je energiefactuur. En dat wil je net niet ;-). 

Maar hoe kan je dat tegengaan?

1: Verbruik zoveel mogelijk overdag

Overdag, wanneer de zon schijnt, wek je energie op. Die energie kan je best meteen gebruiken door overdag je toestellen aan te zetten zoals een droogkast, wasmachine, afwasmachine,... Maar ook het opladen van je auto bijvoorbeeld.

Door zoveel mogelijk energie te gebruiken op het moment dat je hem opwekt, ga je minder overhouden om terug in het net te injecteren. 

2: Gebruik de programmeerfunctie van je toestellen

Om te vermijden dat je je zelfconsumptie niet zou kunnen verhogen omdat je bijvoorbeeld overdag niet thuis bent, kan je de programmeerfunctie van je toestellen gebruiken. Afwasmachines, wasmachines en droogkasten kan je vaak instellen om op een bepaald uur te starten. Idealiter is tussen 12u00 en 15u00!

3: Een thuisbatterij

In een ideale situatie sla je de energie die je niet gebruikt hebt op op je eigen thuisbatterij. Daardoor kan je op elk gewenst moment gebruik maken van deze energie. 

4: Een slimme boiler of waterpomp

Je kan je energie ook opslaan via een slimme boiler of waterpomp. Je water wordt verwarmd op een moment dat er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan er gebruikt wordt op dat moment. Het warme water blijft bewaard zodat je ‘s avonds een warme douche kan nemen zonder dat op dat moment het water verwarmd moet worden.

5: Een laadpaal

Als je een elektrische wagen hebt, is het interessant om te kijken naar een laadpaal. Hierdoor kan je je wagen opladen met stroom die je op dat moment opwekt (of hebt opgeslagen op je thuisbatterij). Met een laadpaal kan je veel sneller laden dan met een gewoon stopcontact, waardoor je ook meer van de opgewekte energie kan gebruiken! 

Hoe meer jij dus aan zelfconsumptie doet, hoe minder je moet betalen!

Contacteer ons voor meer informatie over jouw energie en vooral hoe je kan besparen op jouw energiefactuur!