Zonnepanelen zijn het antwoord op de hoge energieprijzen


De energieprijzen scheren begin 2022 hoge toppen. Meer nog, energie was nog nooit zo duur als vandaag. Ten opzichte van januari vorig jaar zijn de energieprijzen bijna verdubbeld - van €0,27/kWh naar €0,50/kWh, oftewel een stijging van 92,59%. Voor een gemiddeld huishouden telt de energierekening zo’n €400 zwaarder door ten opzichte van een jaar geleden. Zonnepanelen bieden een duurzaam antwoord op de hoge energieprijzen. Met als kers op de taart een €1.500 premie van de Vlaamse Overheid.

Wat is er aan de hand met de energieprijzen?

In 2020 stonden de energieprijzen op een historisch laag pitje. De COVID-pandemie speelde hierin een grote rol aangezien veel bedrijven en zaken de deuren moesten sluiten. Een lage vraag naar energie betekent een daling in prijs. Nu dat de economie weer op volle toeren draait, stijgen de prijzen opnieuw mee met de vraag.

Daarnaast zijn er nog tal van factoren die meespelen. De prijs van elektriciteit volgt die van andere grondstoffen zoals gas en steenkool. Ook deze grondstoffen kregen te maken met historische prijsstijgingen. Beperkte uitvoer van gas vanuit Rusland en Noorwegen, extremere weersomstandigheden, de stijging van de prijs van CO2-uitstootrechten en het uitvallen van vier Franse nucleaire centrales hebben allemaal geleid tot de torenhoge prijzen van vandaag.

Zonnepanelen op vijf jaar tijd terugverdiend

De meerwaarde van investeren in een slimme energieoplossing is dat je investering zichzelf terugverdient. Zelfs zonder terugdraaiende teller. En hoe hoger de energieprijzen ligger, hoe sneller je zonnepanelen, thuisbatterij of laadpaal zijn terugverdiend.

Midden vorig jaar lag de gemiddelde terugverdientijd voor 11 zonnepanelen voor een gezin dat jaarlijks 3.500 kWh verbruikt op 8 jaar. Die panelen besparen je vandaag jaarlijks €900 op je stroomfactuur. Samen met de premie van de Vlaamse overheid is je initiële investering zodoende op minder dan 5 jaar terugverdiend!

En hoe zit het met mijn contract?

Als je vast hangt aan een variabel contract voel je de schommelende prijzen het meest. Zij die met een vast of meerjarig energiecontract zitten blijven betalen aan het lager tarief van weleer. Maar ook daar zal binnenkort ook verandering in komen. Of overstappen naar een vast dan wel variabel contract een slimme keuze is laten we in het midden. Energieprijzen voorspellen blijft lastig, zeker als je weet hoeveel factoren een rol spelen op de energieprijzen.

Tip! Vergelijk en vind het energiecontract dat bij je past via de V-Test van de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt).

Waar we wel zeker van zijn is dat stroom die je niet hoeft aan te kopen het goedkoopst is. Dankzij zonnepanelen voorzie je grotendeels zelf in energie wat betekent dat je minder afhankelijk bent van de stijgende energieprijzen. Hoe hoger die zijn, hoe waardevoller je zelf opgewekte stroom wordt en hoe sneller je investering is terugverdiend. In combinatie met een thuisbatterij, waarmee je stroom kan opslaan, zijn zonnepanelen zo hét antwoord op de grillige energiemarkt.

Wil je weten hoeveel jij kan besparen met zonnepanelen? Boek dan online een afspraak!